Peminat Amanda Putri's Garden

ALBUM BUAH TIN

Assalamualaikum dan selamat sejahtera kepada semua peminat-peminat pohon dari syurga ini iaitu pokok tin. Ramai yang bertanya kepada kami mengapa kami minat dengan tanaman tin ni?  Kami berminat kerana buah tin ini ada terkandung di dalam Al-Quran dan ia juga merupakan salah satu makanan sunnah Rasulullah. 


Jika dalam Al-quran pun termaktub nama buahnya dan nabi Muhammad SAW sendiri dalam salah satu Sabda-Nya: “Jika Aku mengatakan ada buah yang turun dari langit, maka buah inilah (menunjukkan buah tin)….” sudah pasti ia merupakan antara buah-buahan terbaik yang banyak kandungan khasiatnya.

Ada juga yang bertanya "Bila kami mula berminat dan menanam pokok tin ni? " Kami mula mengenali dan mula menanam pokok tin sepuluh tahun yang lalu, hadiah dari seorang rakan. Malangnya pokok tersebut tidak berbuah selepas tiga tahun kami tunggu. Pada bulan Ogos 2013 kami bertemu dengan Dato Syed Elias di laman FB . Alhamdulilah permintaan kami untuk berkunjung ke tempat beliau diterima. Bermula dari situlah minat kami bangkit semula setelah melihat kegigihan dan kesungguhan beliau mengenalkan tanaman fig @ tin di Malaysia. 

             Dari beliaulah kami menapak selangkah demi selangkah dari minat main-main sebagai hobi keliling rumah akhirnya kami membuka sebuah kebun di Melaka, dengan tujuan utama ingin mengenalkan pokok dan buah tin pada masyarakat kampung dan sekitarnya.

Di bawah ini merupakan hasil buah-buah tin yang kami usahakan sepanjang penglibatan kami dalam dunia tin ni. Dalam pemerhatian kami pokok tin mudah dan sesuai dengan cuaca di Malaysia. Pokok-pokok semaian samaada dari keratan batang atau tut mampu hidup subur dan dapat mengeluarkan hasil dalam jangka masa 3 bulan bergantung pada cara penjagaan dan pembajaan juga. Di samping jenis atau verity yang berbeza mempengaruhi juga cepat atau lebat sesuatu jenis pokok tin itu berbuah.


"Banyak nye jenis pokok tin? Saya ingat satu sahaja. Ada berapa banyak jenisnya ni?" Inilah persoalan yang sering kami terima dari rakan-rakan yang baru berkunjung ke laman kami. Untuk menjawab persoalan berapa banyak jenisnya, saya pun tidak dapat menjawabnya sebab pokok fig ni ada bermacam-macam verity. Sebagai memudahkan rakan-rakan untuk memilih verity atau jenis mana untuk tanam sebagai hobi atau untuk dikomersilkan , di bawah ini ada beberapa verity  hasil dari laman kami di Amanda Putri's Fig Garden yang kami kumpulkan sepanjang penglibatan kami Jom berkenalan dan lihat rupa bentuk dan warna daripada bebrapa jenis buah-buah tin yang telah berbuah di laman kami "AMANDA PUTRI'S  FIG GARDEN"  dan ada gambar yang dipinjam dari   FB FIG MALAYSIA (Gambar DSE)  serta RAKAN -RAKAN fig seluruh Malaysia. ***** ruangan ini masih dalam penyusunan, masih ada gambar-2 yang belun tersusun rapi. Mohon maaf. 


ALBACOR


ALGERINAAUSTRLIAN FLANDERBARDISSOT BLANCA 


BARDISSOT BLANCA RIMADA

(GAMBAR DSE)BARDISSOT NEGRA

BEC DE PERDEU
BERGUNIABINELOBLACK GENOA


BLACK MADEIRABORDA BARRAQUER

BOURJASOTTE NOIR
BROCELET


BROWN TURKEY

BRUNSWICK


BERGUNIABOURJASOTTE NOIRBTM 6CALDERONA

CARLINA NEGRACHINESE YELLOW
COLL DE DAMA NEGRA

CUL NOIR


DALMATIE

Ini adalah DALMATIE, kultivar yang baik dari Eropah Timur , sangat besar, sesuai dengan cuaca kita  dan tahan hujan .


(Gambar DSE)

DA PONTE

CONADRIACONSELLA NEGRA


DE LA COVA

DE LA GLORIA ESTELRICH


DE LA REINADE LA PLATA


D'EN AMOROS


ELISIO 183

ENRICOEXCEL
FICO DOCE


FLANDERS USA GINO

GOULBURN


GRISE SAINT JEAN


GULGUN

HOLGIN


INCHAGOLD

IRACK

JUMBO

K

LYNDHURSTMASUI DAUPHINEMANRESA

MARTINENCA RIMADA


MIKAEL

NEGRONNENOIRE DE CAROMB


OSBORNE
PARATJAL
 PINGO DE MELPORQUENCA MASCLE 
PURPLE JORDAN

RED KHURTMANI


RED LIBYA

SALEM DARK 

SAINT  MARTINA

SIYAH ORAK


TAIWAN GOLDEN FIG JUMBO

Gambar dari kebun Dato Syed EliasT ENA


TIA PENYA

U
VERDAL NEGRAVICTORIA
WHITE GENOA


WHITE PORTUGESE


X
Y
ZTAIWAN GOLDEN FIG
6 ulasan:

  1. Hermosos frutos. Se nota que hay buena mano para la jardinería.

    BalasPadam
  2. Assalam puan, untuk usahakan tanaman pokok tin ni, mahal ke kos nya dan dari segi pasaran sejauh mana kompetensi perusahaan buah tin ini. terima kasih.

    BalasPadam
  3. Tahniah, saudara ada jual anak pokok ni?

    BalasPadam